• Fiskelykke
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2
hans-ragnar-kunst

Salgsutstilling

Hans Ragnar Mathisens "Samiske Minner" vises i juli

Hans Ragnar Mathisen - også kjent som Elle-Hánsa og Keviselie - er en av våre fremste samiske billedkunstnere. For folk flest er han kanskje mest kjent for sine grafiske arbeider, særlig de samiske kartene, men han jobber også med maleri og tegning.

Utstillingen vises på Varanger Samiske Museum i Varangerbotn til og med 31. juli. Det er en salgsutstilling der man har anledning å kjøpe verkene.

Hans Ragnar Mathisen er født i Narvik 1. juli 1945. Han har røtter i Vestertana, og vokste opp i Tromsdalen der han fortsatt bor og arbeider. Han visste tidlig at det var kunstner han ville bli, og tok sin utdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo og Statens Kunstakademi.

Hans Ragnar arbeider mest med billedkunst, nærmere bestemt grafikk (tresnitt, litografi, kartografi), maleri (akvarell, olje, tempera), tegning (kullstift, blyant, fargeblyant) og i mer beskjeden målestokk foto, video og data. Dessuten skriver han en del og er opptatt av musikk. Men han er nok mest kjent for allmenheten for sine samiske kart med samiske navn og uten nasjonale og andre grenser, og symbolsterk grafikk basert på tradisjonell samisk mytologi, helleristninger mv.

Hans Ragnar Mathisen er en kunstner med en imponerende merittliste. Han har reist land og strand rundt og vist sin kunst, han har hatt flere store utsmyknings- og illustrasjonsoppdrag. Hans arbeider er innkjøpt av en rekke institusjoner, bla Universitetet i Tromsø og senest av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Hans Ragnar mottok Troms fylkeskommunens kulturpris i 1993 og Statens garanterte minsteinntekt for kunstnere i 2005.

Utstillingen er et samarbeid mellom kunstneren og Folkeakademiet Hålogaland (FH)som koordinerer og sender utstillingen rundt. Teksten over er skrevet av FH.

 

Tips en venn  Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS